granica ciagu czy to poprawny wynik
Areh: Czy poprawny wynik to e2?
lim (n+2n−2)2n+4
n→∞
W odpowiedzi mam że e8 ale nie wiem dlaczego miałoby tak być
31 mar 18:50
g: | | 4 | |
t = n−2, n = t+2, lim(1+ |
| )2t+8 = e16 |
| | t | |
31 mar 18:57
Mila:
| n+2 | | n−2+4 | | 4 | |
| = |
| =1+ |
| |
| n−2 | | n−2 | | n−2 | |
| | 4 | | 4 | |
lim (1+ |
| )2n+4=lim [(1+ |
| )(n−2)/4]4(2n+4)/(n−2)=e8 |
| | n−2 | | n−2 | |
31 mar 19:04
Areh: @Mila
31 mar 19:25
Areh: Ale wzor jest taki ze:
| | 4 | | n−2 | |
wiec odwracajac potegi czy jak to tam nazwac czemu (1+ |
| ) podnosimy do potegi |
| |
| | n−2 | | 4 | |
skoro to juz nie jest to samo n co we wzorze
31 mar 19:28
aniabb: jak tę 4 przeniesiesz na dół to będzie to samo

a trzeba przenieść, bo we wzorze jest 1 w
liczniku
31 mar 19:33
Areh: czyli po prostu odwracamy to co mamy pod nawiasem
31 mar 19:40
aniabb: tak
31 mar 19:45
aniabb: albo uczymy się wzorku
31 mar 19:46
g: Rozwiązanie Mili wygląda poprawnie, ale nie rozumiem gdzie mam błąd
w swoim rozumowaniu?
t=n−2, n=t+2, 2n+4=2t+8
| n+2 | | t+4 | | 8 | |
| = |
| = 1 + |
| |
| n−2 | | t | | 2t | |
| | 8 | |
lim [ (1+ |
| )2t ]8 = e8+8 = e16 |
| | 2t | |
31 mar 22:06
aniabb: (..)2t+8 = (..)2t•(..)8 = e8 • 18 = e8
31 mar 22:20
jc: Prościej, dzielisz licznik i mianownik przez n.
| | n+2 | | n+2 | | (1+2/n)2n | |
( |
| )2n+4=( |
| )4 |
| |
| | n−2 | | n−2 | | (1−2/n)2n | |
31 mar 23:11
g: OK, zaćmienie, dzięki Aniabb.
1 kwi 11:08