K
Kasia: Ustal ile rozwiązań ma rownanie (x−3)2|sinxx|=sinx w przedziale <0;2π>
31 mar 18:21
Bogdan:
sinxx ? a to co?
31 mar 18:24
Kasia: Przez przypadek, powinno być sinx
31 mar 18:28
aniabb:

4 rozwiązania
31 mar 18:32
Kasia: I skąd to się wzięło?
31 mar 18:33
Bogdan:
| | sinx | |
(x − 3)2 = |
| i |sinx| ≠ 0 |
| | |sinx| | |
| | sinx | | sinx | |
Dla sin > 0: |
| = |
| = 1 i (x − 3)2 = 1 |
| | |sinx| | | sinx | |
| | sinx | | sinx | |
Dla sin < 0: |
| = |
| = −1 i (x − 3)2 = −1 |
| | |sinx| | | −sinx | |
Kontynuuj
31 mar 18:35
Kasia: Zrobiłam tak i w przypadku, gdy sinx<0 wyszlo mi, ze nie ma pierwiastkow, a gdy wiekszy ta sa
dwa, a odpowiedź to 4 😏
31 mar 18:37
Kasia: Ponieważ tam wychodzi delta rowna 36−40, czyli mniejsza od 0
31 mar 18:38
aniabb: dolicz jeszcze gdy sinx=0
31 mar 18:38
aniabb: bo wtedy nie możesz dzielić
31 mar 18:39
Kasia: Rozumiem, dziękuję
31 mar 18:50