pochodne
nie zdam matury: Znaleźć równanie prostej stycznej do wykresow funkcji f(x)=x2+1 i g(x)=(x−1)2 −1
Trochę się gubię w tym zadaniu, nie wiem co z nim zrobić, mógłby ktoś wytłumaczyć metodę?
31 mar 18:00
aniabb:

czerwona y=−2x
31 mar 18:04
Mila:
Wspólna styczna:
1) styczna do wykresu: f(x)=x2+1
(x0,x01+1) − punkt styczności z wykresem f(x)
s: y=f'(x0)*(x−x0)+f(x0)
f'(x)=2x
f'(x0)=2x0
s: y= 2x0*(x−x0)+x02+1⇔y=2x0*x−x02+1
2)
g(x)=x2−2x
g'(x)=2x−2
(x1,g(x1)− punkt styczności z wykresem funkcji g(x):
s': y=(2x1−2)*(x−x1)+x12−2x1⇔
y=(2x1−2)*x−x12
3) skoro mają być styczna wspólna to:
2x1−2=2x0
−x12=−x02+1
x1=0 i y1=0
x0=−1, y0=2
4)
f'(−1)=−2,
Styczna:
s: y=−2x
Wg drugiego wzoru:
==================
s': y=−2x
31 mar 18:58
nie zdam matury: dziękuję!
31 mar 22:08