P−πr2 | P | |||
l= | = | −r | ||
π*r | πr |
P | P2 | 2P | ||||
r2+h2=( | −r)2⇔h2= | − | ||||
πr | π2r2 | π |
1 | ||
V= | π*r2*h | |
3 |
1 | π2 | P2 | 2P | |||||
V2= | *π2*r4*h2 ⇔V2(r)= | *r4*( | − | ) | ||||
9 | 9 | π2r2 | π |
π2 | P2r2 | 2P*r4 | ||||
V2(r)=f(r)= | *( | − | ) | |||
9 | π2 | π |
π2 | 2P2*r | 8P*r3 | ||||
f'(r)= | *( | − | ) | |||
9 | π2 | π |
2P2*r | 8P*r3 | |||
f'(r)=0⇔( | − | )=0, r>0⇔ | ||
π2 | π |
2p2 | 8r2 | |||
r*( | − | )=0 | ||
π2 | π |
2P2 | 8r2 | ||
− | ) =0 /*π2 /:2 | ||
π2 | π |
P | ||
r2= | ||
4π |
√P | √P | |||
r= | lub r=− | ∉D | ||
2√π | 2√π |
2P | ||
h2= | ||
π |
√P | ||
f'(r)>0 dla r∊(0, | ⇔ | |
2 |
√P | ||
dla r= | funkcja f(r) ma największą wartość, w takim razie | |
2 |
√P | ||
Vmax=V( | ) | |
2√π |
1 | P | √2P | P√2P | |||||
Vmax= | π* | * | = | |||||
3 | 4π | √π | 12√π |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |