Chińskie twierdzenie o resztach.
Ktos: Chińskie twierdzenie o resztach.
Nie mam pojęcia jak to dobrze rozwiązać, każda próba kończy się złym wynikiem.
Zadanie wygląda tak:
62x ≡ 102(mod 154)
x ≡ 4(mod 9)
I trzeba znaleźć x.
31 mar 15:48
Adamm:
62x ≡ 102 (mod 154)
31x ≡ 51 (mod 77)
77=2*31+15
31=2*15+1
1=31−2*15=5*31−2*77
51≡31*(5*51) (mod 77)
x ≡ 5*51 (mod 77)
x ≡ 24 (mod 77)
24 ≡ 6, 24+77 ≡ 2, 24+2*77 ≡ 7, 24+3*77 ≡ 3, 24+4*77 ≡ 8, 24+5*77 ≡ 4
czyli
x ≡ 409 (mod 693)
x = 409+693*n, n∊ℤ
31 mar 16:39
Adamm: w tej dłuższej linijce to było modulo 9
31 mar 16:43