...
całka: Oblicz całkę metodą podstawiania
| | 1 | | −4x | |
Zrobiłam że f(x) = |
| f'(x) = |
| |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)3 | |
g'(x) = 1 g(x) = x
| | x | | x2dx | |
Wynik wyszedł mi |
| + 4 ∫ |
| tutaj chciałam podstawić t za x2 + |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)3 | |
1 jednak później x się nie skracają. CO robić?
31 mar 15:27
jc:
x= tg t
dx = dt/cos
2t
| | 1 | | x | |
całka = ∫cos2 dt = (t + sin t cos t)/2 = |
| (atan x + |
| ) |
| | 2 | | 1+x2 | |
sin 2t = 2 tgt/(1+tg
2t)
31 mar 15:54
Mariusz:
Trochę to dziwne że zmuszają do podstawiania
Całkowanie funkcji trygonometrycznych często wymaga całkowania funkcji wymiernych
więc zmuszanie do takiego podstawienia jest kiepskim pomysłem
Widać tę amerykańską modę
Tutaj sprawdziłoby się całkowanie przez części bądź wzór Ostrogradskiego
31 mar 21:23