Równanie
Franklin p_p: Ile par liczb spełnia równanie x4+y4+ |x2+3y+2|=2x2y2
uprościłem do (x2−y2)2 = − |x2+3y+2|
Co dalej?
31 mar 15:03
jc: Wniosek. x2+3y+2=0, x2=y2
31 mar 15:07
Franklin p_p: Czyli układ równań i po podstawieniu wychodzi y2+3y+2=0 Δ>0 − 2 równania jako, że jest to pod
wartością bezwdnędną to będą 4?
31 mar 15:10
Jerzy:
Jaki układ równań ?
Prawa strona musi byc równa 0 ( to wnosek ... z czego ?)
A jeśli lewa jest zerem, to: x2 = y2
31 mar 15:15
Franklin p_p: czyli podstawiać?
31 mar 15:20
Jerzy:
x2 = y2 ⇔ x2 − y2 = 0 ⇔ (x + y)(x − y) = 0 ⇔ x = y lub x = − y
31 mar 15:21
Franklin p_p: Dziękuję
31 mar 15:23