Zbiór wartości funkcji
Tomek: | | x−4 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |
| |
| | x2+9 | |
Policzyłem pochodną, ekstrema, maksimum i minimum lokalne jednak nie wiem co dalej. Proszę o
pomoc
31 mar 14:32
Jerzy:
Zw = [fmin;fmax]
31 mar 14:34
Jerzy:
Oczywiście najpierw policz granice na końcach dziedziny.
31 mar 14:35
Tomek: właśnie na lekcji nie było takiego przykładu o ile pamiętam, tutaj dziedziną jest cały zbiór
liczb rzeczywistych więc granica wynosi 0
31 mar 14:39
Maciess: No granica tej funkcji w −/+ ∞ wynosi 0. Ale nie słyszałem o czymś takim że jak funkcja ma
dziedzine R to wtedy zawsze jest 0. Panie Jerzy, czy to prawda?
31 mar 14:49
Tomek: oj skrót myślowy, w sensie, że nie ma asymptot pionowych, przez co nie ma punktów do liczenia
granic
31 mar 14:53
Jerzy:
Tak, jeśli dziedziną jest R, to nie ma asymptot pionowych.
31 mar 14:55
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Tutaj zbiorem wartosci jest przedzial: [− |
| ; |
| ] |
| | 2 | | 18 | |
31 mar 14:56
jc:
Dla jakich y, równanie y=(x−4)/(x2+9) ma rozwiązanie?
y(x2 +9) = x−4
y x2 − x + (4+6y)=0
y=0 mamy dla x=4. Dalej y ≠ 0.
Δ=1−4y(4+9y)=(1−18y)(2y+1) ≥ 0 dla y ∊[−1/2, 1/18]
31 mar 15:01