31.zadanie z ciagu
Maturzystka: Trzy liczby 2, 2x + 3 , x + 2y sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego. Suma tych liczb
wynosi 21. Wyznacz wartosci x oraz y.
Ulozylam rownanie :
2 +(2x +3) + ( x+2y ) = 21
Nie mam pojecia jak ulozyc drugie
31 mar 14:09
Jerzy:
2*(2x + 3) = 2 + x + 2y
31 mar 14:10
Maturzystka: Skad mam to wiedziec ?
31 mar 14:11
Jerzy:
| | an+1 + an−1 | |
Z własności ciągu arytmetycznego: an = |
| |
| | 2 | |
31 mar 14:12
Maturzystka: Czyli co podstawiam za n ?
31 mar 14:15
Maturzystka: Nie rozumiem tego ..
31 mar 14:15
Jerzy:
Każdy wyraz ciągu arytmetycznego ( z wyjatkiem pierwszego i ostatniego) jest
średnią arytmetyczną wyrazow sąsiednich.
31 mar 14:18
Maturzystka: Ok, czyli srodkowy wyraz ciagu zawsze musi byc wiekszy 2 razy od pierwszego i ostatniego ?
31 mar 14:20
Jerzy:
Nie...
| | a + b | |
c = |
| ⇔ 2*c = a + b |
| | 2 | |
31 mar 14:22
Maturzystka: No tak, czaje co napisales to rownanie , ale jak mam to stosowac w rozwiazanu tego zadania,
Bo ja zrozumialam, ze skoro wziales 2 razy drugi wyraz ciagu, to rozumiem przez to ze nie
moglabym
Wziac np. Trzeciego ?
31 mar 14:25
Jerzy:
a
1 = 2
a
2 = 2x + 3
a
3 = x + 2y
| | 2 + (x + 2y) | |
Czyli: 2x + 3 = |
| |
| | 2 | |
31 mar 14:28
Jerzy:
Mnożysz obustronnie przez 2 i masz to, co napisałem 14:10
31 mar 14:29