...
całka: Oblicz całkę niewłaściwą
| | dx | |
∫ |
| granice to (1, 2) |
| | 3√(x−1) | |
31 mar 13:43
jc:
∫(x−1)−1/3 dx = (3/2)(x−1)2/3
∫12 (x−1)−1/3 dx = 3/2
31 mar 13:54
całka: Tutaj działamy bez lim?
31 mar 14:08
jc: Jak chcesz możesz dopisać.
∫a2 (x−1){−1/3} dx = (3/2)(a3/2−1)
a→1+
∫12 (x−1)−1/3 dx = lim ∫a2 (x−1)−1/3 dx = lim (3/2)[(a−1)3/2−1] = 3/2
31 mar 14:26
jc: Wszystko pokręciłem

∫a
1 (x−1)
−1/3 dx = (3/2)[1−(a−1)
2/3] →3/2, a →1+
Zauważ, że do 1 zbliżamy się od prawej strony!
31 mar 14:29
całka: A z tą dwójką nic nie robimy? Tylko 1 bierzemy pod uwagę?
31 mar 14:33
całka: A nie już widzę, nie było pytania
31 mar 14:34