Rozwiąż równanie trygonometryczne!
Robberto:
31 mar 12:47
31 mar 12:55
Robberto: | | x | | x | | x | |
cos(2* |
| ) = 2*sin |
| *cos |
| ? |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
31 mar 13:03
Robberto: Poczekaj to nie ten wzór, myślę dalej...
31 mar 13:04
Robberto: A można użyć wzoru w takim wypadku na
cos 2α = 1 − 2*sin
2α
| | x | | x | |
cos(2* |
| ) = 1 − 2*sin2 |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
31 mar 13:06
Jerzy:
O to właśnie chodzilo.
31 mar 13:09
Robberto: Dziękuje. Zapomniałem, że można tak rozbijać ten wzór...
31 mar 13:10