Kwadratówka z parametrem
Franklin p_p: mx2+4|x| +m−3=0
Wyznacz wartości parametru m dla których równanie ma 2 różne rozwiązania
Tak więc dla x>0 i x<0 równania wyglądają tak samo, czyli jest symetria jest względem Oy. Po
prostu liczymy Δ>0 czy trzeba dodać jakieś założenie ze wzorów Vieta?
Mysłałem nad tym, że x1 * x2 <0
Nie potrzebuje rozwiązania zadania, same założenia wystarczą
31 mar 12:43
Jerzy:
A dlaczego uważasz,że dla x > 0 i x < 0 równania wygladaja tak samo ?
31 mar 12:48
Jerzy:
x2 = (|x|)2
Podstaw: |x| = t i wystarczy warunek, aby równanie: mt2 + 4t + m − 3 = 0
miało jedno rozwiazanie dodatnie.
31 mar 12:54
Franklin p_p: Dziękuję. Uważałem tak, ponieważ dla x<0 i x>0 przyjmuje tą samą wartość( dla −2 i 2 itd..)
31 mar 14:03
Franklin p_p: Dlatego do mojej metody chciałem uwzgdędnić x
1* x
2 <0, żeby nie było 4 miejsc zerowych

Rozwiąże zaraz zadanie oba metodami i zdam relacje.
31 mar 14:06
Franklin p_p: Tak, więc zauważyłem, że wychodzi nam ten sam układ równań oraz założenia takie same, ja w moim
sposobie dochodzę do tego rozbijając równanie na 2 przyadki
dla x<0
f(x)=mx
2+4x+m−3
dla x>0
f(x)=mx
2+4x+m−3
1
o Δ>0 ⇒ m∊(−1,4)
2
o x
1x
2<0 ⇒ m∊(0,3)
1
o ∩ 2
o = m∊(0,3)
Dla twojej metody wychodzi oczywiście to samo.
Poprawne rozumowanie?
31 mar 14:19
Jerzy:
Dla: x < 0 równanie ma postać: mx2 − 4x + m − 3
31 mar 14:20
Franklin p_p: Czemu, skoro tam jest wartość bezwzględna?
31 mar 14:21
Franklin p_p: Ahhh dobra .................. jakieś zaćmienie
31 mar 14:22
Jerzy:
|x| = x , gdy: x ≥ 0
|x| = − x , gdy: x < 0
31 mar 14:22
Franklin p_p: Racja, racja... Tak więc trzymam się twojego sposobu, dziękuje
31 mar 14:24