Pochodna
Studentka: Policz pochodną drugiego rzedu
f (x)=
√ln(1+x2)
| | 1 | |
to f(2)(x)=− |
| *ln(1+x2)−3/2 |
| | 4 | |
Pytam się czy dobrze zrobiłam
31 mar 11:31
Jerzy:
Źle.
31 mar 11:55
Studentka: | | 1 | |
A pierwsza pochodna f ' (x) =[ln(1+x2)1/2]= |
| *(ln(1+x2))−1/2 |
| | 2 | |
31 mar 12:02
Jerzy:
Jeszcze pomnóż przez pochodną funkcji wewnętrznej.
31 mar 12:08
Studentka: | | xln(1+x2) | |
czyli f ' (x) = |
| |
| | 1+x2 | |
31 mar 12:15
Studentka: | | x(ln(1+x2))−1/2 | |
Oj f ' (x) = |
| |
| | 1+x2 | |
31 mar 12:15
Jerzy:
31 mar 12:17
Studentka: A jak policzyć pochodną z f(x)=e−π/3
31 mar 12:27
Jerzy:
To funkcja stała, a więc pochodna jest równa ... ?
31 mar 12:29
Studentka: No właśnie wydaje mi się, ze powinna byc równa 0, a w odp. jest zupełnie inna, mam takie
zadanie
Wyznaczyć wzór ogólny na pochodną n−tego rzedu podanych funkcji
1) f(x)=e
−π/3
| | 1 | |
odp. f(n)(x)=(− |
| )n*e−π/3 |
| | 3 | |
31 mar 12:32
Jerzy:
Jeśli dobrze przepisałaś funkcję 12:27 , to jej pochodna z pewnością wynosi 0.
Ponadto zauważ,że podana n − ta pochodna nie zawiera zmiennej x.
31 mar 12:34