Czemu raz dziedziną funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych a innym nie?
signumy: Czemu raz dziedziną funkcji jest ℛ a innym razem nie?
Proszę o wytłumaczenie na tych dwóch przykładach:
a) f(x) = x−4 / |x−1|+3
b) f(x) = 3+x4 / |x+1|−2
31 mar 00:24
aniabb: bo nie wolno dzielić przez 0 .. więc mianownik=0 wyrzucamy z dziedziny R
31 mar 00:31
aniabb: nie wolno też wyciągać pierwiastków parzystego stopnia z ujemnych liczb ...więc pierwiastki też
nakładają ograniczenia na dziedzinę
31 mar 00:32
aniabb: a logarytmy sprawdź sam
31 mar 00:32
aniabb: w Twoich
a)
|x−1|+3 ≠0
|x−1|≠ − 3 żaden x nie da −3 więc mogą być wszystkie czyli R
b)
|x−1|−2 ≠0
|x−1|≠2
x−1≠2 i x−1≠−2
x≠3 i x≠−1 więc dziedziną są R/{−1;3}
31 mar 00:37
signumy: Dlaczego żaden x nie da −3?
31 mar 00:46
aniabb: bo moduł pozbawia wszystkie wyniki minusa
31 mar 00:50
aniabb:

albo bardziej obrazowo...kiedy niebieska przecina zieloną

a przy okazji ... a kiedy żółtą ?
31 mar 00:53
signumy: Zielonej nigdy, a żółtą w dwóch punktach. Teraz już rozumiem
31 mar 01:02