równanie
kama: Rozwiąż równanie 1− sin2x = 2sin2 x − tgx o niewiadomej ze zbioru <π,2π>\{1,5π}
doszłam do tego
(cosx+sinx)(1−2sinxcosx)=0
(cosx+sinx)(1−sin2x)=0
cosx+sinx=0 lub 1−sin2x=0
sinx=−cosx sin2x=1
0,5π+x+x
0,5π+x−x
2sin
cos
=0
2
2
2sin(x+0,25π)cos0,25π=0
w rezultacie x+0,25π=kπ x=kπ−0,25π lub x=kπ+0,25 i chyba cos pokrecilam
30 mar 22:23
ford:
jest ok
30 mar 22:31
kama:
5
7
kurcze w odpowiedzi jest
π i
π jak widac jedno sie nie zgadza
4
4
30 mar 22:48
ford:
5
π = 1.25π
4
7
π = 1.75π
4
x+0.25π=kπ
dla k=2
x+0.25π=2π
x=1.75π czyli się zgadza
x=kπ+0.25π
dla k=1
x=π+0.25π
x=1.25π czyli też się zgadza