rownoleglobok
Lukas :

Pole trojkata ABS= 3cm
2
Wykaz ze pole rownolegloboku jest 4 razy wieksze
Pole trojkata DSC=3cm
3
Teraz muszse wykazac ze ΔBSC= ASD= ΔASB
Ramiona AS= Sc
i rowne ramiona SB
AB≠BC wiec cecha BBB odpada
Kat CSB nie jest rowny katowi ASB
wiec mam klopot
30 mar 21:46
ICSP: ale sinusy tych kątów są takie same.
30 mar 21:50
Janek191:
Skorzystaj z wzoru
PΔ = 0,5 a*b sin α
sin ( 180o − α) = sin α
30 mar 21:51
Lukas : Przepraszam ale to jest zadanie z 7 klasy szkoly postawowej wiec porady przydadza sie na
pozniej
Ale dziekuje .
30 mar 21:53
Janek191:
To skorzystaj z tego wzoru na pole równoległoboku:
P = a*h1 = b*h2
oraz
Δ ABS ≡ Δ CDS i Δ BCS ≡ Δ DAS
30 mar 22:04
Lukas : Dzieki
30 mar 22:11
iteRacj@:

a może dorysować obok drugi taki sam równoległobok, wtedy łatwo wytłumaczyć,
że cztery pola P
ABS to połowa pola nowej figury czyli pole jedengo równoległoboku ABCD
30 mar 22:23