Naszkicuj wykres funkcji f, jeśli
signumy: Naszkicuj wykres funkcji f, jeśli: f(x) = sgn(−x4)
30 mar 20:05
the foxi:

Cały wykres g(x)=−x
4 leży pod osią OX, czyli ma znak
−
cały oprócz x=0, dla którego przyjmuje wartość "0"
więc tak:
30 mar 20:20
the foxi:

o to jest g(x)=−x
4 tak w sporym uproszczeniu
30 mar 20:21
signumy: Czemu wykres jest także narysowany w dodatnich iksach?
30 mar 20:27
the foxi:
A dlaczego nie?
Który konkretnie?
sgn?
signum po prostu zwraca przyjmuje taką wartość (−1,0,1), w zależności od tego, jakie wartości
przyjmuje funkcja wewnętrzna
dziedziną f(x)=−x4 jest ℛ, więc badamy znak w ℛ, prawda?
30 mar 20:42
signumy: Aha, bo ja rozpisałem funkcję tą w następujący sposób:
1, dla −x4>0
0, dla −x4=0
−1, dla −x4<0
Pierwszy warunek jest sprzeczny, drugi prawdziwy, nie rozumiałem tylko dlaczego w trzecim skoro
−x4
jest mniejsze od zera to rysujemy również funkcję w ćwiartce czwartej
30 mar 21:15
the foxi:
−x
4<0
x
4>0
x∊ℛ\{0}
ℛ czyli wszystkie rzeczywiste iksy − w czwartej ćwiartce masz wszystkie dodatnie i nie ma
problemu
30 mar 21:22
signumy: Rzeczywiście − dzięki wielkie za pomoc!
30 mar 21:29
the foxi:
30 mar 21:34