...
student: Oblicz pole obszaru ograniczone y=x2, y=1/2x2, y=3x
30 mar 19:21
Jack:
tak wyglada rys.
o ktory obszar chodzi ?
ten brazowy? to wtedy x
2/2 nie ma sensu bytu
a jezeli ten rozowy (bez brazowego) to x
2 nie ma sensu
chyba ze o calosc chodzi...
31 mar 21:26
aniabb: różowy bez brązowego używa wszystkich trzech
do całości nie potrzeba x
2
31 mar 21:31
Jack: nah, no dobra
31 mar 21:39
31 mar 21:40
aniabb: wolfram nie uwzględnił x2
31 mar 21:43
aniabb:
od 0 do 3 ∫x2−x2/2 dx + od 3 do 6 ∫3x−x2 dx
31 mar 21:44
Jack: obszar trzeba podzielic na 2.
1)
granice od 0 do przeciecia y=3x i y= x2 (oczywiscie mowie o tym iksie roznym od 0)
z funkcji (x2 − 1/3x2)
2)
granice calkowania od tej gornej poprzedniej do przeciecia 3x i 1/3x2
z funkcji (3x−1/3x2)
31 mar 21:46
Mila:
Tak jak Ania 21:44.
31 mar 22:08
student: A można zrobić tak, że od 0 do 6 (3x−x2/2) − od 0 do 3 (3x−x2)?
1 kwi 16:56
Mila:
1)
| | 1 | | 1 | |
P1=∫03(x2− |
| x2)dx= |
| *∫03(x2 )dx= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | |
P2=∫36(3x− |
| x2) dx=[ |
| x2− |
| x3]36=9 |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
P=4.5+9=13.5
II sposób
| | 1 | | 3 | | 1 | |
P1=∫06(3x− |
| x2) dx =[ |
| x2− |
| x3]06= |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
| | 3 | | 1 | |
P2=∫03(3x−x2) dx=[[ |
| x2− |
| x3]03= |
| | 2 | | 3 | |
| | 3 | | 1 | | 27 | |
= |
| *32− |
| *33= |
| −9=4.5 |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
P=18−4.5=13.5
Drugi sposób łatwiejszy do rachunków.
1 kwi 18:38
Ania: Wiem, że stare, ale mógłby ktoś powiedzieć czemu akurat takie granice w całkach? I czemu nie
robimy trzech całek tylko wybieramy jakieś dwie? Z góry dzięki za odpowiedź
5 maj 21:16