de l'hospital
Human: | | (1+x)1/x | |
lim(x−>0) [( |
| )1/x |
| | e | |
wyszlo mi e
0 czyli 1
a w odp. e
−1/2
30 mar 19:01
Human: Spróbowałem najpierw policzyć de l'hospitalem lim(x−>0)(1+x)1/x
a potem podzielić to przez e
a potem znowu de l'hospitalem tylko ze do całości
30 mar 19:04
jc: granica logarytmu
| | 1 | | 1 | | 1 | | x2 | | x3 | | 1 | |
h(x)= |
| ln(1+x)− |
| = |
| (x− |
| + |
| − ...) − |
| |
| | x2 | | x | | x2 | | 2 | | 3 | | x | |
= −1/2 + x/3−... →−1/2
granica = e
−1/2
30 mar 19:28