Całka powierzchniowa
Szymon: Oblicz całkę powierzchniową po obszarze S:
∬[(x + z)cosα − 2xcosβ + (2z − x)cosγ]dS
gdzie S jest powierzchnią trójkąta o wierzchołkach A=(1,0,0), B=(0, 3, 0), C=(0,0, −2),
zorientowaną zgodnie z orientacją punktów A, B, C.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek formę pomocy
30 mar 18:48
Adamm:
r(u, v)=(1, 0, 0)+v*(u*(−1, 3, 0)+(1−u)*(−1, 0, −2)), u, v∊[0, 1]
r(u, v)=(1−v, 3uv, 2vu−2v), u, v∊[0, 1]
no i najtrudniejsza część z głowy, czyli parametryzacja powierzchni
teraz druga najtrudniejsza, czyli wektor normalny do powierzchni
ABxAC=[−6, 3, 3]
no i teraz po której stronie on leży?
nie wiem, mam nadzieję że ktoś mi pomoże w tej kwestii
i teraz tak
=∫∫D (2vu−3v+1, 2v−2, 4vu−3v−1)•(−6, 3, 3) dudv =
= ∫∫D 15v−21 dudv = −13,5, no i teraz tylko kwestia znaku, jak mówiłem, ktoś mógłby mi
z tym pomóc
30 mar 22:59
Adamm: trochę źle to zrobiłem, wektor normalny jest źle wyznaczony, chwilka
30 mar 23:12
Adamm:
ru=(0, 3v, 2v)
rv=(−1, 3u, 2u−2)
ruxrv=(−6, 2v, 3v)
∫∫D (2vu−3v+1, 2v−2, 4vu−3v−1)•(−6, 2v, 3v) dvdu =
= ∫∫D 12uv2−12uv−5v2+11v−6 dvdu =
= −19/6
30 mar 23:23
Szymon: Wielkie dzięki za pomoc, ale jesteś pewny że tak jak zrobiłeś jest dobrze?
W odpowiedziach mam bez wyjaśnienia podane, że wynik to 0.
30 mar 23:38
Szymon:
30 mar 23:38
Adamm:
Jutro, późno już.
Zapiszę sobie tą stronę w zakładkach, i do tego wrócę.
Ok?
30 mar 23:46
jc:
6x+2y−3z=6, x≥0, y≥0, 3x+y≤3
przyjmujemy x, y jako parametry, z = 2x+(2/3)y−2
dz=2dx+(2/3)dy, dydz=−2dxdy, dzdx=−(2/3)dxdy
całka = ∫∫ [(x+z)dydz −2x dzdx + (2z−x)dxdy]
=(−5/3)∫∫ xdxdy = −5/6 (całka po trójkącie zdefiniowany w pierwszej linii)
31 mar 12:30