Ciąg i granica
Paweł : Dany jest ciąg (an) określony rekurencyjnie: k{a1 = 12 & an+1 =
13an1+2+3+....+25, n≥1}
Oblicz granice przy n dążąc do nieskonsczonosci Sn gdzie Sn oznacza sumę n początkowych
wyrazów ciągu an
Witam, ja to zadanie zrobiłem po kolei tak i nie zgadza mi się wynik.
1. Policzyłem sumę ciągu aryt w mianowniku
2. Policzenie a2 z ciągu rekurenychnegi
3. Wyliczenie q
4. Zapisanie wzoru na sumę ciągu
5. Policzenie granicy.
Ktoś ma jakiś pomysł gdzie mogłem popełnić błąd... Obliczenia są raczej dobrze (sprawdzałem
kilka razy) z góry dziękuję za pomoc
30 mar 18:44
Mila:
A jaki ma być wynik?
30 mar 19:02
Paweł : Trzeba zakodowane cyfrę jedności i dwie po przecinku kod 520
30 mar 19:05
Paweł : Mój kod (błędny) 104
30 mar 19:09
Paweł : Nic nikt?😏
30 mar 19:22
Mila:
| | 1 | | | | 25 | |
lim Sn=lim |
| * |
| = |
| =0.52083333... |
| | 2 | | | | 48 | |
30 mar 19:27
Paweł : A skąd ta 125. Troszkę nie rozumiem. Czyli an =1? Dlaczego?
30 mar 19:31
Mila:
| | an | |
an+1= |
| bo 13 się skrócą |
| | 25 | |
30 mar 19:54
Paweł : Okay już rozumiem. Dziękuję za poświęcony czas

Pozdrawiam serdecznie!
30 mar 20:06
Mila:
30 mar 20:11