matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Agata:
15
2x+4
=3
3x
*5
4x−4
Rozwiązać równanie.
30 mar 17:47
Jerzy:
Wskazówka: 15
2x
= 3
2x
*5
2x
30 mar 17:50
aniabb:
3
2x+4
•5
2x+4
=3
3x
•5
4x−4
3
−x+4
= 5
2x−8
3
−x
•3
4
=25
x
/25
4
3
4
•25
4
==25
x
•3
x
x=4
30 mar 17:51