Proste zadanko
123: Dla jakich wartości parametru a równanie ||x|−2+a|=3 ma dokładnie trzy pierwiastki?
Proszę o założenia, czyli co musi spełniać a, bo mam chyba chwilowe zaćmienie...
30 mar 17:14
aniabb:

dla a =−1
30 mar 17:22
123: Dziękuję, znam rozwiązanie, ale czy warunki
(5−a>0 i −a−1=0) lub (5−a=0 i −1−a>0)
wynikają po prostu z definicji modułu przy x?
30 mar 17:25
123: Proszę o wytłumaczenie dlaczego tych równań:
|x|=5−a lub |x|=−a−1
nie rozbijamy na kolejne dwa, tylko wyciągamy te warunki?
30 mar 17:35
aniabb: bo jak widać na obrazku jedno ma dawać dwa rozwiązania, a drugie jedno ... żeby były trzy
30 mar 17:37
aniabb: wynikają z treści zadania
30 mar 17:38
123: Rozumiem, że na obrazku widać, ale jeśli rozwiązuję zadania bez obrazka.
Zwyczajnie nie rozumiem powodu, że w tym momencie są takie warunki, a nie dalsze rozbijanie
modułów?
30 mar 17:39
Jerzy:
|x| = A lub |x| = B
Aby istniały tylko trzy rozwiazania, to:
1) A > 0 i B = 0
lub
2) A = 0 i B > 0
30 mar 17:41
aniabb: bo tylko |

| =0 daje jedno rozwiązanie a Ty masz taki warunek że masz mieć 3
rozwiązania
więc z tych dwóch przypadków jedno musi być zerowe a drugie dodatnie (kolejne dwa) żeby były 3
chcesz znaleźć parametr, a nie rozwiązać równanie i dlatego nie liczysz dalej
30 mar 17:43
123: Bardzo dziękuję, o to chodziło.
Jeśli jeszcze mógłbym prosić link do strony, gdzie są wypisane te warunki, ewentualnie dział?
30 mar 17:45
aniabb: jak piszę krótko to za krótko..jak długo to się okazuje że niepotrzebnie
30 mar 17:45
30 mar 17:46
aniabb: a warunki masz w treści zadania więc raczej takiej strony nie znajdziesz
jedyne co trzeba wiedzieć to że 0 nie ma znaku, więc jest jako jedyne jedno
30 mar 17:47
123: Dziękuję Pani za pomoc, chociaz bardziej do mnie trafiło wyjaśnienia Jerzego.
30 mar 17:51
aniabb: bo to co napisał Jerzy było dokładnie tym samym co Ty miałeś napisane o 17:25

to skoro to rozumiałeś to po co pytałeś?
30 mar 17:54
123: Pytałem bo nie rozumiałem, ale chciałbym wiedzieć skąd Państwo znacie te warunki, gdzie one są
wypisane?
30 mar 18:00
aniabb:

znasz wykres funkcji |x|

jak poprowadzisz poziomą kreskę to przetnie się w jednym miejscu tylko na czubku ...
czyli dla y=0 i to jest to jedno rozwiązanie
więc jak wyszło Ci
|x| = A lub |x| = B
to jedno z nich musi być równe zero żeby było 1 rozwiązanie .. a drugie dodatnie żeby były
kolejne dwa rozwiązania
30 mar 18:12
aniabb: i zależnie od treści zadania składasz te rozwiązania...
30 mar 18:13
123: Ok, teraz już rozumiem, bardzo Pani dziękuję
30 mar 18:21