prawdopodobieństwo
asia: mam zadanie z prawdopodobieństwa:
Nadajnik wysyła tylko 3 rodzaje ciągów: XXX,YYY i ZZZ odpowiednio z prawdopodobieństwami
| | 6 | | 3 | | 1 | |
|
| , |
| i |
| . Litery są nadawane niezależnie od siebie.Prawdopodobieństwo |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
poprawnego odbioru każdej litery jest równe 0,8. Na skutek zakłóceń np. litera X może być
odebrana jako Y lub Z − w każdym przypadku prawdopodobieństwo błędnego odbioru jest równe 0,1,
podobnie jak w przypadku liter Y i Z. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) A
1 − odebrano sygnał XXX
b) A
2 − odebrano sygnał ZYY
Jak się wziąć za to zadanie? nie mam pojęcia...
30 mar 16:54
aniabb:
P(A1) = 0,6•0,8•0,8•0,8
P(A2) = 0,3•0,1•0,8•0,8
30 mar 16:59
asia: hmm a możesz wytłumaczyć jak zrobiłaś P(A2)?
30 mar 17:00
aniabb: faktycznie trochę za mało

nie pomyślałam że mogą się jeszcze stworzyć w wyniku błędów
pierwsze to pr−wo nadania sygnału..kolejne to że będzie to dana litera + tak samo tylko z
błędów
P(A
1) = 0,6•0,8•0,8•0,8 + 0,3•0,1•0,1•0,1 + 0,1•0,1•0,1•0,1
P(A
2) = 0,3•0,1•0,8•0,8 + 0,6•0,1•0,1•0,1 + 0,1•0,8•0,1•0,1
30 mar 17:06
aniabb: czyli w A1
chcą XXX to pr−wo =0,6 i każda dobrze czyli każda 0,8
wysłali YYY to pr−wo =0,3 i każda źle czyli każda 0,1
wysłali ZZZ to pr−wo =0,1 i każda źle czyli każda 0,1
oraz w A2
chcą YYY to pr−wo =0,3 i dwie dobrze czyli każda 0,8 i jedna źle 0,1
wysłali XXX to pr−wo =0,6 i każda źle czyli każda 0,1
wysłali ZZZ to pr−wo =0,1 i jedna dobrze czyli 0,8 i dwie źle czyli 0,1
30 mar 17:10
asia: już rozumiem, dzięki wielkie!
30 mar 19:48