..
student: Oblicz całkę metodą podstawiania
∫x3 √(3x−1)
30 mar 16:11
student: oczywiście z dx
30 mar 16:11
Blee:
t= 3x−1 −> (t/3 − 1)3 = x3
dt = 3dx
30 mar 16:13
Jerzy:
No ...... raczej nie.
30 mar 16:30
Blee:
(t−1)/3

Tak to jest jak pisze sie prowadzac
30 mar 16:32
Jerzy:
Dalej źle
30 mar 16:35
Blee:
Ojjj ... +
30 mar 16:40
student: To w sumie jak mam to zacząć bo się pogubiłam
30 mar 17:28
Jerzy:
| | t2 + 1 | |
Podstaw: √3x − 1 = t 3x − 1 = t2 ; 3dx = 2tdt ; x = |
| |
| | 3 | |
30 mar 17:31
Jerzy:
Potem drugi raz podstawienie: t2 + 1 = u ; 2tdt = du
30 mar 17:33
student: | | u3 | | 2t | |
Czy dobrze zrobiłam, bo wyszło mi ∫ |
| * |
| dtdu |
| | 27 | | 3 | |
30 mar 17:53