..
student: | | 3dx | |
Oblicz całkę ∫ |
| wyszło mi 3√2arctgx√2 + C dobrze? |
| | (4x2 + 2 | |
30 mar 15:53
Blee:
Wejdz na wolframalpha.com i sprawdz
Lub po prostu policz pochodna z wyniku
30 mar 16:30
Jerzy:
| | 3√2 | |
... = |
| arctg(√2x) + C |
| | 4 | |
30 mar 16:52
student: No właśnie nie wiem skąd ta 4 w mianowniku
30 mar 17:20
Jerzy:
| | 3 | | dx | |
= |
| ∫ |
| i podstawienie: √2x = t |
| | 2 | | 2x2 + 1 | |
| | 3 | | 3√2 | |
..... na końcu: |
| = |
| |
| | 2√2 | | 4 | |
30 mar 17:27
student: o super dziękuję bardzo, złe podstawienie miałam od początku jak widzę
30 mar 17:36