zad
adam: jak sie nauczyc do matury?
30 mar 15:03
Jerzy:
A co już umiesz ?
30 mar 15:03
adam: większość ale nie umiem kombinatoryki na przykład
30 mar 15:05
kochanus_niepospolitus:
najlepiej nauczyć się do matury solidnie
30 mar 15:06
Jerzy:
No to sprawa jest prosta.Ucz się tego, czego jeszcze nie umiesz.
30 mar 15:07
kochanus_niepospolitus:
pytanie 1# − na ile chcesz napisać maturę
pytanie 2# − na ile inne działy masz (naprawdę) opanowane, a na ile tylko 'tknięte'.
30 mar 15:07
adam: a jakie są działy?
30 mar 15:09
Maciess: Przerób sobie jakiś arkusz maturalny i zobacz jakiego typu zadan nie rozumiesz i pomęcz takie.
Jak nie umiesz prawie nic to jakis zbiór zadań, khan academy, matemaksy i jazda

Ze zbiorów
zadan to wszyscy polecają ten Kiełbasy, ale sam nie wiem bo dopiero wczoraj go pobrałem
30 mar 15:22
adam: no ja umiem sporo bo z próbnej miałem 75% ale potrzebuje tak z 90%
30 mar 15:22
kochanus_niepospolitus:
To jak potrzebujesz 90% to bez kombinatoryki i rachunku prawdopodobieństwa będzie ciężko.
30 mar 15:23
adam: to jak mam sie tego nauczyć?
30 mar 15:24
kochanus_niepospolitus:
Maciess −−− jakie 'pobrałem', jakie pobrałem .... LEGALNIE zakupiłeś w księgarni ... nie ma
zezwolenia na piractwo
30 mar 15:24
kochanus_niepospolitus:
przerabiając zadania z jakiegoś zbioru zadań ... wrzucając tutaj jakieś zadania wraz ze swoimi
obliczeniami, sugestiami jak powinno się zrobić dane zadanie i prośbę o KONSULTACJE i
ewentualne naprowadzenie.
30 mar 15:25
kochanus_niepospolitus:
Rachunek prawdopodobieństwa to jest jeden z nielicznych działów w którym bardzo trudno nauczyć
się 'z gotowców'. Tutaj niestety musisz rozumieć samą ideę jak również potrafić 'analizować i
kombinować' (może dlatego ja nigdy nie miałem z R.P. większych problemów)
30 mar 15:27
Maciess: kochanus, pobrałem żeby zobaczyć czy warto kupić
30 mar 15:27
Jerzy:
Zaczynamy:
Na ile sposobów można rozmieścić 7 ponumerowanych kul w pięciu ponumerowanych
pudełkach tak, aby dokładnie trzy pudełka były zajęte.
30 mar 15:29
adam: 7 po 3?
30 mar 15:34
Jerzy:
Spokojnie.
Najpierw wybierasz trzy pudełka z pięciu. Na ile sposobów ?
30 mar 15:35
adam: albo 7 po 2 razy 7*6*5
30 mar 15:36
adam: wybieram 2 puste i z do 3 pozostałych wkładam na 7*6*5
30 mar 15:37
adam: a to bedzie wtedy 5 po 2 razy 7*6*5
30 mar 15:37
kochanus_niepospolitus:
nie nie.
Najpierw wybierasz 3 szuflady do których będziesz wkładał kulki.
Na ile sposobów możesz wybrać 3 szuflady z 5 posiadanych?
30 mar 15:38
adam: 5 po 3
30 mar 15:38
kochanus_niepospolitus:
| | | |
okey ... mam nadzieję, że wiesz dlaczego | |
| | |
teraz ... masz 7 PONUMEROWANYCH kul, które masz włożyć do tych trzech (rozróżnialnych) szuflad
30 mar 15:39
kochanus_niepospolitus:
kulę nr1 na ile sposobów możesz umieścić?
następnie kulę nr2

następnie kulę nr3

itd.
30 mar 15:40
adam: 7*6*5?
30 mar 15:40
Jerzy:
Nie.
3*3*3*3*3*3*3 = 37
30 mar 15:42
kochanus_niepospolitus:
niech będzie że szuflady mamy kolorów: czerwony, zielony i niebieski
kulę nr 1 można umieścić na 3 sposoby (bo masz trzy różne szuflady)
kulę nr 2 także na 3 sposoby
kulę nr 3 ...
30 mar 15:42
kochanus_niepospolitus:
7*6*5 byłoby gdyby do każdej z tych trzech szuflad można włożyć TYLKO JEDNĄ kulę.
30 mar 15:43
Jerzy:
Ale teraz uważaj. Mogły zajść przypadki, że kule trafiły tylko do dwóch szuflad,
więc trzeba odjąć te przypadki. Ile ich jest ?
30 mar 15:43
adam: aha.. już rozumiem
30 mar 15:44
kochanus_niepospolitus:
ale tak jak Jerzy napisał −−− to nie jest koniec zadania
30 mar 15:45
adam: 3?
30 mar 15:46
adam: i wtedy, że do jednej szuflady też 3
30 mar 15:47
kochanus_niepospolitus:
Zauważ, że 37 obejmuje także takie sytuacje:
a) do jednej z szuflad wpadły WSZYSTKIE (siedem) kul
b) do jednej z szuflad nie wpadła ani jedna kula (czyli w pozostałych dwóch są wszystkie kule)
musisz policzyć ile jest takich możliwości i odjąć to od tego co wyliczyłeś
30 mar 15:48
Jerzy:
NIech wybrane szuflady do (A,B,C)
Kule mogły wpasc do (A,B) = 2
7
do (A,C) = 2
7
do (B,C) = 2
7
| | | |
Czyli na razie mamy: | *(37 − 3*27) |
| | |
jasne ?
ale to nie koniec
30 mar 15:49
adam: a) wybieram szuflade do której wpadły wszystkie na 3 sposoby bo 3 szuflady mamy
b) wybieram szyfladę do kórej nie wpadła ani jedna i to też na 3 sposoby bo mamy 3 szuflady
30 mar 15:50
Jerzy:
Przeanalizuj zapis 15:49
30 mar 15:51
adam: chyba rozumiem. a gdybyśmy mieli nierozróżnialne kule to moje byłoby dobrze?
30 mar 15:54
adam: pomocy
31 mar 09:48