...
student: Czy dobrze policzyłam? Całka ∫3dx /(4x2 +2)
Wynik wyszedł mi 3arctg2t√2 +C
30 mar 13:45
student: 3arctg2t√2 +C = 3arctgx√2 +C
30 mar 13:47
30 mar 13:49
student: I jeszcze jedna całka ∫7dx / (1/2 x2 +3) mój wynik to 7√6/6 arctg x√6/6 + C
30 mar 13:49
student: Już zauważyłam swój błąd w 1)
30 mar 13:53
30 mar 14:00
student: Kurcze nie mogę doszukać się gdzie popełniłam błąd. Podstawiłam za x = 2t t= x/2 dx = 2dt
wyszło mi 2*7 ∫dt/ 1/2x2 + 3
30 mar 14:09
Jerzy:
| | 1 | |
= 2*7∫ |
| dx ... i licz teraz |
| | x2 + 6 | |
30 mar 14:16
student: Znaczy źle to napisałam, mam dokładnie to samo i teraz podstawiam x = 2t −> dx=2dt i wychodzi
mi to samo co Tobie tylko w wyniku zamiast 7 na początku jest 14 przez to dx=2dt
30 mar 14:18
Jerzy:
| | 2 | | x | |
OK. 7* |
| arctg( |
| ) = 7*√2/3arctg(x/√6) + C |
| | √6 | | √6 | |
30 mar 14:21
student: | | 1 | | 2dt | | dt | |
14∫ |
| dx = 14∫ |
| dx = 2 *14∫ |
| dx = 2*14 |
| | x2+6 | | (2t)2+(√6)2 | | (2t)2+(√6)2 | |
| | √6 | | 2t√6 | | √6 | | x√6 | |
|
| arctg |
| + C =14 |
| arctg |
| + C Gdzie tu jest błąd bo się |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 6 | |
pogubiłam
30 mar 14:50
Jerzy:
To jest dokładnie to samo, co napisałem 14:21 ( tylko popraw mianownik przed arc na 6)
30 mar 14:53
kochanus_niepospolitus:
a co to za podstawienie x
2 = 2t

Po co ono?
| | x2 | | x | |
x2 + 6 = 6*( |
| +1) = 6*(( |
| )2 + 1) |
| | 6 | | √6 | |
| | x | | dx | |
i jak już bardzo chcesz podstawienie to t = |
| ; dt = |
| −> √6dt = dx |
| | √6 | | √6 | |
30 mar 14:53
student: podstawienie jest x = 2t
30 mar 15:44
kochanus_niepospolitus:
fakt, źle spojrzałem.
30 mar 15:44
student: Jerzy właśnie nie wiem dlaczego mam poprawić mianownik na 6 bo tam się to skraca 2 z 6 i
zostaje to co mam jako wynik
30 mar 16:02
Jerzy:
Patrz 14:16 , w liczniku całki już nie ma 2.
30 mar 16:11
Jerzy:
14:50. Skąd masz nagle 2 w liczniku ?
30 mar 16:12
student: od mometnu 14:16 robię podstawienie t = x/2 dlatego stąd wychodzi dx = 2dt dlatego jak to
| | 2dt | |
podstawię do całki 14∫ |
| to tak wychodzi że 2 z 2dt wystawiam przed |
| | (2t)2+(√6)2 | |
całkę. Źle to rozumiem?
30 mar 17:23
Jerzy:
| | 1 | | 2 | | 1 | |
Masz: 7∫ |
| dx = 7∫ |
| dx = 2*7∫ |
| dx |
| | | | x2 + 6 | | x2 + 6 | |
30 mar 17:29