wektory jednostkowe
patelnia: Wektor powierzchni jest równy S= (2i+3j) m2. Oblicz strumien elektryczny, przenikający przez
tę powierzchnię, jeśli natężenie pola wynosi E= 4i N/C.
Podstawiłam to do wzoru Gaussa tzn, fi= ∮E* ds. ale kompletnie nie wiem jak wymnożyć później te
wektory, żeby dostać wynik jak z książki− 8 N*m2 /C
30 mar 12:58
Lech: Wektor E= ( 4i + 0j ) N/C
Wektor s = ( 2i +3j) m2
i teraz mnozymy skalarnie : Φ = 8 Nm2/C
30 mar 13:29
patelnia: No tak, napisałam że podstawiłam to, ale czy jesteś w stanie mi rozpisać jak to dalej pójdzie?
30 mar 13:55
patelnia: pomocy
30 mar 16:25