matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie.
Master:
Rozwiąż równanie:
x+1
2x+9
=
y+5
2y+3x+15
Jak się robi takie rzeczy? Wymnożyłem wszystko na krzyż i doszedłem do postaci 3x
2
+8x−7y−30=0 Niby zwykłe równanie z parametrem, ale nwm jak dojść do rozwiązań.
30 mar 10:51
Blee:
Przeciez to jest wykres paraboli: y= ax
2
+ bx + c
30 mar 11:18