matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań.
karoll:
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań: x − 3y = 0 2x − y = 10
30 mar 10:28
Jerzy:
−2x + 6y = 0 2x − y = 10 5y = 10 ⇔ y = 2 2x − 2 = 10 ⇔ 2x = 12 ⇔ x = 6
30 mar 10:42