styczna
kasia123: Wyznacz współrzędne punktów, w których styczna do wykresu funkcji f(x)=x3−6x2+9x−2 jest
równoległa do osi OX.
Obliczyłam pochodną i porównałam do zera. Wyszło mi x=1, x=3.
Wnioskuję, że będą 2 styczne y=2, y=−2.
Tylko, że po narysowaniu tego wykresu widzę, że te styczne przetną wykres jeszcze w innych
miejscach, a więc czy to dalej będą styczne?
Proszę o wyjaśnienie, bo mam mętlik w głowie.
I dlaczego w poleceniu jest mowa o jednej stycznej i o jej punktach? Jak wychodzą 2 styczne..
30 mar 10:09
Jerzy:

Styczna do wykresu w punkcie może przecinać wykres w innym punkcie.
30 mar 10:13
kasia123: Nie miałam o tym pojęcia, dziękuję Jerzy!
30 mar 10:15