zadanie na 4 niewiadome z wykorzystaniem macierzy
badaczka: Witam, mam do zrobienia zadanie, do którego muszę użyć macierzy. Ułożyłam do zadania układ
równań, najprawdopodobniej poprawny,
ponieważ po wpisaniu go do internetowego kalkulatora działa. Wyniki to: a=8, b=10, c=14, d=20.
Podpunkt brzmi: Wyznaczyć długość pobytu w pensjonacie każdego z gości, jeśli ich dzienne
zapotrzebowanie na insulinę jest takie,
jak powyżej, a w sumie będą oni potrzebowali 1180 jednostek insuliny semilente, 580 jednostek
insuliny lente
i 1500 jednostek ultralente. Zakładamy przy tym, że łącznie pozostaną oni w pensjonacie 52 dni.
a,b,c,d − to długość pobytu każdego z gości.
Resztę z równań ułożyłam na podstawie wcześniejszych danych o ilości insuliny potrzebnej dla
każdego gościa.
Układ równań:
a+b+c+d=52
20a+40b+30c+10d=1180
30a+0+10c+10d=580
10a+0+30c+50d=1500
Chciałam obliczyć to za pomocą wyznaczników, ale liczby wychodzą niecałkowite i nie wiem co
robię źle.
29 mar 19:27
a: Problem rozwiązany, proszę o usunięcie tematu.
29 mar 19:44