matematykaszkolna.pl
prawdopodobienstwo emil: z talii 52 kart losujemy kolejno bez zwracania 2 kartY oblicz prawdopodobienstwo ze z adrugim razem wylosujemy krola jesli wiadomo ze karta wylosowana za pierwszymrazem nie bylakoloru karo
29 mar 17:54
PW: Zbiór zdarzeń elementarnych Ω składa się z uporządkowanych par (a, b), w których a≠b i a,b∊T={k1, k2,...,k52}. Niech B − zdarzenie "za pierwszym razem wylosowano nie karo". |B|=39.51 (bo za pierwszym razem wypadła jedna z 39 kart niebędących karami, za drugim − dowolna różna od pierwszej). Mamy policzyć
 P(A∩B) 
(1) P(A|B)=

.
 P(B) 
Niech A − zdarzenie "za drugim razem wylosowano króla". Ponieważ |A∩B|=39.4−3 (bo na pierwszym miejscu jedna z 39 kart niebędących karami, na drugim − dowolny król, ale odejmujemy 3 niemożliwe pary, w których na pierwszym i na drugim miejscu jest ten sam król). Wyliczenia dla wzoru (1) mają więc postać

|A∩B|) 

|Ω| 
 |A∩B| 
P(A|B)=

=

=

|B| 

|Ω| 
 |B| 
 39.4−3 153 17 1 
=

=

=

=

.
 39.51 1989 221 13 
Jak widać, liczby |Ω| nie musieliśmy podawać − uprościła się przy obliczaniu wartości ułamka. Ciekwy jestem, czy gdzieś nie popełniłem błędu − jeżeli masz odpowiedź, bądź łaskaw ją podać.
29 mar 19:03
mat: nie mam pojęcia o co tu chodzi
29 mar 22:33
emil: dobrze jestemotka dziekuje
30 mar 09:25