PW: Zbiór zdarzeń elementarnych Ω składa się z uporządkowanych par (a, b), w których a≠b
i a,b∊T={k
1, k
2,...,k
52}.
Niech B − zdarzenie "za pierwszym razem wylosowano nie karo".
|B|=39
.51
(bo za pierwszym razem wypadła jedna z 39 kart niebędących karami, za drugim − dowolna różna od
pierwszej).
Mamy policzyć
Niech A − zdarzenie "za drugim razem wylosowano króla".
Ponieważ
|A∩B|=39
.4−3
(bo na pierwszym miejscu jedna z 39 kart niebędących karami, na drugim − dowolny król, ale
odejmujemy 3 niemożliwe pary, w których na pierwszym i na drugim miejscu jest ten sam król).
Wyliczenia dla wzoru (1) mają więc postać
| | 39.4−3 | | 153 | | 17 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| . |
| | 39.51 | | 1989 | | 221 | | 13 | |
Jak widać, liczby |Ω| nie musieliśmy podawać − uprościła się przy obliczaniu wartości ułamka.
Ciekwy jestem, czy gdzieś nie popełniłem błędu − jeżeli masz odpowiedź, bądź łaskaw ją podać.