skąd się to wyszło
kama: | | x+y | | x | | y | |
Mam przyklad: wykaż, że jeśli x,y∊R to sinx+siny+sin(x+y)=4sin |
| cos |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x+y | | x+y | |
dalej jest: że sin(x+y)=2sin |
| cos |
| dalej wiem jak bo rozumiem tylko tego zapisu |
| | 2 | | 2 | |
nie łapię skąd przeciez to nie jest suma sinusów. Nie róbcie tego dalej bo wiem jak to pójdzie
tylko skąd się ten zapis wziął − bo jest najistotniejszy do zrobienie tego zadania
29 mar 17:21
PW: To jest po prostu wzór "połówkowy"
| | x+y | |
zastosowany dla α= |
| . |
| | 2 | |
29 mar 17:52
kama: dzięki wielkie
29 mar 17:56
PW: Oczywiście zauważyłaś, że wzór połówkowy napisałem źle − powinien wygląać
sin2α=2sinαcosα,
ale z delikatności nie poprawiałaś mnie, dziękuję
29 mar 18:03
kama: podziekowałam bo tak mnie nauczono, ze jesli ktos cos komus zrobi to trzeba podziękować ze mu
się w ogole chciało pomoc, ale znalazłam na innym forum ładniejszy rozpis tego
29 mar 18:20
pabia: a ja tego nie rozumiem−skąd ten wzór ? sin2α=2sinαcosα to wiadomo i skąd raptem
| | α | | α | |
sin2α=2sin |
| cos |
| skądto wyszło jak to przeksztalciles ? |
| | 2 | | 2 | |
mozna tak sobie kąt na pól podzielic i wstawic do wzoru na CAŁY kąt α ? przecież to bezsens.
wyjaśnijcie bo nie ogarniam. Dlaczego napsany ten polowkowy jest źłe ? Namieszaliscie
jakby ktos był mądry i mogł wyjasnic cały przyklad, bo mam ten sam i kompletnie nie wiem co z
czego.
18 wrz 13:08
xyza: przeczytaj post 18:03
sin2α= 2sinαcosα
| | α | |
a wiec podstawiajac |
| zamiast α : |
| | 2 | |
18 wrz 13:15
pabia: no tak,ale PW napisał ze ten połówkowy złe napisał, wiec nie wiem już jak ten przykład
rozwiązać, mozesz krok po kkroku pokazać ?
18 wrz 13:42
ite:
wzór "połówkowy" można zapisać na dwa sposoby, w zależności od tego, jaki kąt przyjmiemy za
"wyjściowy":
1/ sin(2α)=2*sin α*cos α
| | α | | α | |
2/ sin α=2*sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x+y | |
więc dla α= |
| to będzie wyglądać tak: |
| | 2 | |
| | (x+y) | | (x+y) | |
sin(x+y)=2*sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
teraz całość:
sinx+siny+sin(x+y )= (sinx+siny)+sin(x+y) =
stosuję wzór na sumę sinusów i na sinus sumy kątów
| | (x+y) | | (x−y) | | (x+y) | | (x+y) | |
= 2*sin |
| *cos |
| +2*sin |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | (x+y) | | (x−y) | | (x+y) | |
= 2*sin |
| [cos |
| +cos |
| ] = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
stosuję wzór na sumę cosinusów
| | (x+y) | | (x−y)+(x+y) | | (x−y)−(x+y) | |
= 2*sin |
| [2*cos |
| *cos |
| ] = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | (x+y) | | x | | y | |
= 2*2*sin |
| cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
18 wrz 15:14
ite: *na końcu zgubione mnożenie przez dwa w mianowniku
| | (x+y) | | (x−y)+(x+y) | | (x−y)−(x+y) | |
= 2*sin |
| [2*cos |
| *cos |
| ] = |
| | 2 | | 2*2 | | 2*2 | |
| | (x+y) | | x | | y | |
= 2*2*sin |
| cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
18 wrz 15:28
pabia: ITE I TO JEST SUUUUUUUUUPER DZIĘKI

fajnie tlumaczysz
19 wrz 11:21