Wyznacz zbiór wszystkich środkow cięciw
Taktoja02: Dany jest okrąg o równaniu x
2+y
2−8x=0. Z początku układu współrzędnych poprowadzono cieciwy
tego okregu.
Wyznacz zbiór wszystkich środków tych cieciw i narysuj ten zbiór. Proszę o rozwiązanie z
wyjaśnieniem
29 mar 17:12
Mila:

x
2+y
2−8x=0⇔
(x−4)
2−16+y
2=0
(x−4)
2+y
2=4
2
S=(4,0), r=4
P(x,y) − środek cięciwy
ΔAPS− Δprostokatny
|AS|
2=|AP|
2+|PS|
2
4
2=x
2+y
2+(x−4)
2+y
2⇔
x
2+y
2−4x=0
(x−2)2+y2=22 okrąg o S=(2,0) i r=2
====================================
29 mar 21:13
DM: Skąd wiadomo, że APS jest prostokątny?
29 mar 21:54
Mila:

Odcinek łączący okręgu ze środkiem cięciwy jest prostopadły do cięciwy.
PS jest wysokością Δrównoramiennego ABS.
29 mar 22:35
DM: dziękuję
29 mar 22:55
Mila:
29 mar 23:15