Funkcje trygonometryczne.
piotrovvicz: Ile wynosi miara kąta ostrego α, jeśli:
| | 1 − sin4 α | | 3 | |
a) |
| = |
| , |
| | cos2 α | | 2 | |
| | sin α cos2 α + sin3 α | |
b) |
| = 2? |
| | sin α cos α | |
29 mar 17:05
the foxi:
| | (1−sin2α)(1+sin2α) | | cos2α(1+sin2α) | |
a)L= |
| = |
| =1+sin2α |
| | cosα | | cos2α | |
| | sinα(cos2α+sin2α) | | 1 | |
b)L= |
| = |
| |
| | sinαcosα | | cosα | |
29 mar 17:08
Jack:
a) z jedynki tryg. cos
2x = 1 − sin
2x
oraz a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
zatem
dziedzina: cos
2α ≠ 1 −−> cosα ≠ 1 −−> x ≠ 2kπ, gdzie k ∊ C (całkowitych)
| (1−sin2α)(1+sin2α) | | 3 | |
| = |
| |
| 1−sin2α | | 2 | |
sin
2α = ...
sinα = ...
dasz juz rade co nie ?
29 mar 17:09
piotrovvicz: Mam! α = 45°
Nie rozumiem jednak przykładu b) i tego, jak zrobił go "the foxi".
29 mar 17:24
the foxi:
sinαcos2α+sin3α=sinα(cos2α+sin2α)
Po czym sinα z licznika i sinα z mianownika się uprościły, a cos2α+sin2α=1, więc 1*1=1 <−−−
licznik
a w mianowniku po uproszczeniu sinα zostaje cosα
29 mar 17:42
mat: tylko cos?
29 mar 22:32
the foxi:
tak;
| sinα(cos2α+sin2α) | | cos2α+sin2α | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| sinαcosα | | cos2α | | cosα | |
teraz bez skrótów myślowych
29 mar 22:38