przekrój graniastosłupa
asd: Prostopadłościan ABCDEFGH ktorego podstawą jest kwadrat o boku 4 a wysokość ma
długość 6 przrcięto płaszczyzną przechodzącą przez środki krawedzi AB i BC oraz
wierzchołek H Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Mógłby mi ktos to rozrysowac? wiem że to pięciokąt ale ciężko mi wyobrazic sobie dokładnie
29 mar 16:31
Garris:
29 mar 17:39
asd: w ten sposób niestety nie wychodzi dobry wynik, mysi być pięciokat
29 mar 19:03
Garris: Jaki jest wynik?
29 mar 19:29
Franklin p_p: Rysunek jest dobry
Dane:
a=4
H=6
Podstawa przekroju=2
√2
Wysokość przekroju liczymy z pitagorasa:
(3
√3)
2 + 6
2 = h
2
27+36 = h
2
h=
√63=3
√7
| | 1 | |
Pole przekroju= 3√7*2√2* |
| =3√14 |
| | 2 | |
29 mar 20:31
Mila:

1) |DB|=|AC|=4
√2
|KL|=2
√2
|MN|=4
√2
|HS|
2=6
2+(3
√2)
2=36+18=54
|HS|=3
√6
2) |LM|=|KN|
| x | | |HD| | | x | | 6 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| |OS| | | |DS| | | √2 | | 3√2 | |
x=2
|PS|
2=2
2+(
√2)
2=6
|PS|=
√6
|HP|=2
√6
3)
| | 1 | | 2√2+4√2 | |
PKLMNH= |
| *4√2*2√6+ |
| *√6 |
| | 2 | | 2 | |
P
KLMNH=14
√3
===============
29 mar 20:37
Mila:
asd napisz , czy taki wynik jest w odpowiedzi?
29 mar 20:37
asd: dokładnie taki, dziękuję
29 mar 22:27
Mila:
29 mar 22:28
...: Zadanie jest bezsensu. Pierwsze rysunki płaszczyzn są w pełni poprawne (zgodne z poleceniem
zadania) mimo to nie prowadzą do wyniku. Chyba, że jestem w jakimś ogromnym blędzie..
4 kwi 14:15
Ula: Czemu musi być 5 kąt?
10 paź 17:39
10 paź 18:24
Bogdan:
21 kwi 14:30
Paweł: Dalej jednak nie rozumiem z jakiej przyczyny nie można do tego sześcianu "wsadzić" takiego
trójkąta jak podesłał Garris, jest to w stanie ktoś wytłumaczyć?
3 gru 09:48
Paweł: Już chyba rozumiem, przekrój nie może po prostu wisieć w powietrzu, tylko opierać się o ściany
3 gru 10:02
Iwo: skąd wiemy, że KL= 2√2?
4 kwi 19:16
janek191:
Z podobieństwa odpowiednich Δ :
4√2 : 2 = 2√2
4 kwi 19:27