matematykaszkolna.pl
ostrosłup prosty Szczeniak: Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny o kącie ostrym α, w którym ramię i krótsza podstawa ma długość a. Każda krawędź boczna ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt β. Oblicz objętość tego ostrosłupa. Jak wygląda ten ostrosłup, potrafi ktoś narysować? Skoro każda krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy taki sam kąt to spodek wysokości bryły musi być środkiem okręgu opisanego na podsatwie czyli tym trapezie równoramiennym. Gdzie ten środek narysować? Poza trapezem, na środku dłuższej podsatwy czy wewnątrz figury? Z góry dziękuję emotka
29 mar 14:33
ite: rysunek spodek wysokości bryły jest środkiem okręgu opisanego na trapezie i leży w połowie dłuższej podstawy
29 mar 14:49
ite: teraz zauważyłam, że zrobiłam błędne założenie, że α=60o tak oczywiście nie musi być rysunek nie jest właściwy
29 mar 14:53
Szczeniak: Czy ten trapez jest zbudowany z trzech trójkątów równobocznych o boku długości promienia okregu opisanego na nim?
29 mar 14:53
Szczeniak: Ok
29 mar 14:54
Szczeniak: pomoże ktoś?
29 mar 15:23
Szczeniak: Zadanie jest do rozwiązania i bez tego, ale nurtuje mnie to nadal, od czego zależy połozenie środka okręgu opisanego na trapezie równoramiennym
29 mar 15:51
30 mar 06:53
iteRacj@: rysunek @dero2005 czy taka sytuacja, jak na tym rysunku jest możliwa i zgodna z warunkami zadania?
30 mar 18:58
dero2005: rysunek Tak, jest możliwa i zgodna z warunkami zadania, tylko że z tego zadania nie obliczysz objętości, bo pole podstawy może przyjmować różne dowolne wartości. (Patrz rysunek) Ja nawiązywałem do zadania, w którym środek koła opisanego leży w połowie dłuższej podstawy. Wtedy warunek jest jednoznaczny i można obliczyć objętość
30 mar 21:58
iteRacj@: dziękuję za wyjaśnienie
30 mar 22:02
iteRacj@: @dero2005 moich przemyśleń ciąg dalszy pole trapezu z 18:58 można obliczyć i wynosi ono a2(1+cos α)sin α, podany w zadaniu kąt i długość boku wyznaczają pole jednoznacznie, czy rzeczywiście tak jest?
30 mar 23:27
aniabb: tak
30 mar 23:38
dero2005: Przyznaję, że niedokładnie przeczytałem treść zadania i przeoczyłem ten kąt α.
31 mar 10:47
iteRacj@: dziękuję Wam za odpowiedzi
31 mar 11:02