geometria analityczna
dan:

Punkty A(2,−6),C(4,8) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD o boku długosci 10.Wyznacz
wspolrzedne pozostalych wierzcholkow tego rombu.
Zatem wiemy ze |CD|=10,S=(3,1).
|SC|=
√1+49=
√50
i z trojkata DSC pitagoras −> |DS|=
√50
wiec prosta DC ma postac y=x+b,nalezy do niej punkt C wiec
8=4+b
b=4
y=x+4 −> prosta DC
Wiemy ze punkt D nalezy na prostej y=x+4 wiec jego wspolrzedne to (x,x+4).
Odleglosc punktu S od D wynosi
√50 wiec wzor na odleglosc punktu od drugiego punktu
(x−3)
2+(x+3)
2=50
x1=4
x2=−4
y1=8
y2=0
Ale nie zgadza sie bo w odpowiedziach jest (−4,2) albo (10,0) (nie wiem ktore do punktu D lub
B).
Czy powinienem to policzyc inaczej?np. |CS|=|SD| i z tego obliczyc?
29 mar 13:42
jc: Układ równań
(x−4)2+(y−8)2=100
(x−2)2+(y+6)2=100
ma dwa rozwiązania: (x,y)=(−4,2), (10,0)
Przy okazji, skąd wziąłeś taką staroświecką notację A(2,−6) zamiast A=(2,−6)?
Jak w tej notacji zapiszesz (A−B)2=100?
(A(2,−6)−B( , ))2=100?
Co wpiszesz przy B?
29 mar 14:01
dan: nie wzialem,po prostu kwestia lenistwa.Skad Ci sie wzial punkt (4,8) i (2,−6)?
29 mar 14:05
dan: a byl podany no tak

juz zapomnialem tresc zadania,dzieki
29 mar 14:06