CIĄGI *ZADANIE Z GWIAZDKĄ*
bluee: Dana jest funkcja f określona wzorem
| | x+4 | | x+4 | | x+4 | |
f(x)= |
| +( |
| )2+( |
| )3+... |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 1 | |
Uzasadnij, że zbiór wartości funkcji f jest przedziałem (− |
| ,∞). |
| | 2 | |
Skorzystałam z wzoru na sumę wyrazów szeregu geometrycznego:
W tym przypadku
czyli
Co robię źle
29 mar 12:33
ICSP: a czy przy wzorze :
nie było coś jeszcze napisane ?
Na przykład kiedy można go użyć ?
29 mar 12:36
bluee: Gdy |q|<1. Też mi to nie pasowało.
Ale sam wzór funkcji sugeruje, że chodzi o sumę wyrazów ciągu nieskończonego, a nie znam innego
wzoru na sumę takiego ciągu.
Jestem na poziomie liceum.
29 mar 12:38
ICSP: czyli mówiąc krótko:
Najważniejsze założenie co do ciągu geometrycznego pominąłeś i uznałeś za nieistotne.
| | 1 | | x + 4 | |
S = − |
| (x + 4), ale tylko gdy | |
| | < 1 . |
| | 5 | | x − 1 | |
29 mar 12:41
bluee: Nie, nic nie pominęłam. Po prostu to był mój pierwszy konspekt na to zadanie, po chwili
zorientowałam się, co zrobiłam nie tak. Ale nie mam innego pomysłu na to zadanie. Dlatego
dodałam je tutaj, szukając jakiś wskazówek.
29 mar 12:45
Blee:
zrobiłaś dobrze, pomijając fakt, że nie napisałaś założenia |q| < 1
29 mar 12:49
bluee: To już wiem. Pytanie jak zrobić to zadanie dobrze?
29 mar 12:52
jc: S=t+t2+t3+... = t/(1−t)=1/(1−t) − 1 , t ∊(−1,1)
S rośnie dla t ∊(−1,1), S jest większe od wartości wyrażenia dla t=−1, a więc S > −1/2.
Powinnaś sprawdzić jeszcze, czy dla każdego t∊(−1,1) równanie (x+4)(x−1)=t ma rozwiązanie
ze względu na x.
29 mar 12:53
jc: ... równanie (x+4)/(x−1)=t ma rozwiązanie ...
29 mar 12:54
bluee: A co się dzieje dla t∌(−1,1)?
29 mar 14:30
jc: Szereg jest nie jest zbieżny.
29 mar 15:09