Oblicz objętość tego ostrosłupa
Domi: W ostrosłupie trójkątnym ABCS o podstawie ABC i wierzchołku S dane są |A B|=|A C|=26,
|SB|=|SC|=2√194 i |BC|=2|AS|=20. Oblicz objętość tego ostrosłupa. oblicz objętość tego
ostrosłupa
Obliczyłam pole trojkata ABC ze wzoru Herona i wyszło mi 36. Następnie postawiłam to wzoru na
pole P=abc/4R. I wyszedł nie ładny ułamek R=845/9.
Używając tw. Pitagorasa H2+(845/9)2=(2√194)2
Wychodzi mi że kwadrat wysokości jest ujemny. Czy ktoś mógłby mi pomoc odnaleźć błąd?
29 mar 11:54
29 mar 12:07
Shiner: Czy |BC| na pewno równa się 2? Coś musiałaś pomylić w tym wzorze, bo z tych danych wychodzi coś
innego.
29 mar 12:08