Rozwiąż nierówność
Blueberry: √x4−x2≤4−x2
29 mar 11:16
kochanus_niepospolitus:
1) założenie (lewa strona ≥ 0)
2) podnosisz obustronnie do 2
3)
x4 − x2 ≤ 16 − 8x2 + x4
7x2 − 16 ≤ 0
x∊ ....
4) porównujesz z początkowym założeniem
29 mar 11:49
PW: 1. Dziedzina
x4−x2≥0 ⇔ x2(x2−1)≥0 ⇔ x=0∨x2−1≥0 ⇔ x∊(−∞,−1>∪{0}∪<1,∞).
2. Nie warto szukać rozwiązań dla x, dla których prawa strona jest ujemna (bo lewa strona jest
nieujemna).
4−x2<0 ⇔ x∊(−∞,−2)∪(2,∞).
3. Wniosek: szukanie rozwiazań ma sens dla x=0 lub dla x∊<−2,−1> lub dla x∊<1.2>.
Sprawdzamy bezpośrednio, że x=0 jest rozwiązaniem. Dla pozostałych wyznaczonych w (3)
argumentów nierówność ma obie strony nieujemne, jest więc równoważna nierówności
x4−x2≤(4−x2)2, x∊<−2,−1> ∪<1.2>
x4−x2≤16−8x2+x4, x∊<−2,−1> ∪<1.2>
7x2−16≤0, x∊<−2,−1> ∪<1.2>
i tak dalej.
29 mar 11:49
kochanus_niepospolitus:
ad 1) tfu tfu ... oczywiście prawa strona ≥ 0 ... a z lewej ... pod pierwiastkiem ≥ 0
29 mar 11:50