min
jolka: Niech a,b >0. Znaleźć minimum
| | a2 | | b2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
W= |
| + |
| + |
| ( |
| + |
| ). |
| | a2+b | | b2+a | | 12 | | a3 | | b3 | |
Da się to jakoś wyznaczyć w łatwy sposób?
29 mar 11:06
kochanus_niepospolitus:
a może podasz całe zadanie ... i na jakim poziomie nauczania jesteś?
Potrzebujesz KONKRETNĄ wartość czy tylko oszacowaną
29 mar 11:10
jolka: Znalaźć minimlną wartość wyrażenia W
Chodzi o W≤?
29 mar 11:12
kochanus_niepospolitus:
poziom nauczania
29 mar 11:13
jolka: liceum
29 mar 11:17
jc: Jeśli weźmiesz bardzo duże b oraz a=b3, to otrzymasz liczbę dowolnie bliską 1.
Czy W > 1?
29 mar 12:26
Blee:
| | 7 | |
jc ... minimum to |
| dla a=b=1 |
| | 6 | |
29 mar 12:48
jc: Blee, to sobie podstaw a=1000, b=10. Otrzymasz mniej niż 1.1, a więc mniej niż 7/6.
29 mar 12:59
jolka: to jakie jest minimum, może wtedy było by do wykazania?
29 mar 13:13
jc: Myślę, że funkcja nie osiąga minimum, ale mogę się mylić.
Nie potrafię teraz pokazać, że W > 1.
7/6 to minimum lokalne.
29 mar 13:30