nierówność
jolka: znaleźć wszystkie m takie ze (m−1)[(m−2)x−1] ≤ 0 dla −3≤x≤1.
29 mar 09:51
kochanus_niepospolitus:
f(x) = (m−1)[(m−2)x − 1] jest to funkcja liniowa zmiennej x i parametrem m
jeżeli f(−3) ≤ 0 dla jakiś m∊D
jeżeli f(1) ≤ 0 dla jakiś m∊E
to dla m będących zbiorem wspólnych ( m∊(D∩E) ) w/w nierówność będzie spełniona dla każdego
x∊<−3 ; 1>
29 mar 11:02
jolka: ok dzienks
29 mar 11:03
kochanus_niepospolitus:
więc:
f(−3) = (m−1)[ (m−2)*(−3) − 1] = (m−1)(5−3m) ≤0 dla m∊ ....

f(1) = (m−1)[ (m−2)*1 − 1] = (m−1)(m−3) ≤0 dla m∊ ....
29 mar 11:03
pan ferdek: i to wszystko?
29 mar 19:52
jolka: A co jeszcze?
29 mar 23:26