2 | ||
4x + 2x2 + x3 + ... < 4x + | ||
3 |
a1 | ||
Następnie ze wzoru na sumę szeregu S = | podstawiłam dane i otrzymałam nierówność: | |
1−q |
4x | 2 | ||
< 4x + | |||
1−0,5x | 3 |
2 | ||
Po rozwiązaniu nierówności kwadratowej otrzymałam miejsca zerowe: x = 0,5 oraz x = − | . | |
3 |
2 | 1 | |||
0 są dla (−∞; − | ) U ( | ; +∞). Z czego dziedzina wyklucza mi niemal całą odpowiedź, | ||
3 | 2 |
−2 | 1 | |||
Odpowiedzią do zadania jest przedział jakby odwrotny: x ∊ ( | ; | ). Co według Was | ||
3 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |