Rozwiąż
hjg: 9x3+18x2−16x−32=0
8 lut 17:00
art258: wyciąg coś przed nawias: 9x2(x+2)−16(x+2)=0
czyli mamy (9x2−16)(x+2)=0 i teraz każdy nawias do zera i liczymy...
8 lut 17:15
Lil13: Hmn.. Jednym ze sposobów jest.. bawienie się zapisem..
Bo to samo równanie możemy różnie zapisać..
9x3+18x2−16x−32=0
9x2 * (x + 2) − 16 * ( x +2 ) = 0
A tu możemy wyłączyć przed nawias ( x+2 )..
(x+2) * [ 9x2 − 16 ] = 0
Teraz skorzystamy ze wzoru : a2 − b2 = (a−b)(a+b) Zapamiętaj!
(x+2) * [(3x−4)(3x+4) ] = 0
Wyłączamy trójki przed nawias...
(x+2)* 3(x− 4/3)*3*( x+ 4/3)= 0
Nie umiem pisać ułamków.. 4/3 to ozn. cztery trzecie w ułamku..
(x+2)* 3(x− 4/3)*3*( x+ 4/3)= 0
Jest to postać z której możemu odczytać pierwiastki... nasze rozwiązanie...
x1= −2 x2= 4/3 x3= − 4/3
pzdr
8 lut 17:16