poproszę o pomoc
Natalsa : | | |x− √3| | |
Rozwiąż nierówność |
| + 7√625* (−125) ≥ x+5 |
| | √3 −x | |
Nie wiem jak się za to zabrać
28 mar 21:37
Eta:
625*(−125)= −5
4*5
3= −5
7 to
5√−57= −1
dla x>
√3
| x−√3 | |
| ⇒ −1≥x+4 ⇒ x≤−5 i x>√3 −−−− brak rozwiązań |
| −(x−√3)≥x+4 | |
dla x<
√3
1≥ x+4 ⇒ x≤ 3 i x<
√3 ⇒ x<
√3
=======
28 mar 21:53
Eta:
O kurczę źle popatrzyłam sorry

poprawiam:
7√−57=
−5
popraw dalej........ podobnie jak wyżej podałam
28 mar 21:56
Natalsa : mam pytanko odnośnie pierwszej linijki, czy przypadkiem 7√−57 to nie jest −5?
28 mar 21:58
Krzysiek60 : 7√625*(−125)= 7√54*(−5)3 = 7√−57= −5
28 mar 21:58
Natalsa : o no własnie
28 mar 21:58
Eta:
Achh ... znowu błędny zapis: ( wszystko przez to,że doglądam "babki" w piekarniku
| | |x−√3| | |
i teraz ... |
| ≥ x+10 |
| | √3−x | |
28 mar 21:59