styczna do wykresu
Szymon: Prosta o równaniu y=2x+k jest styczna do wykresu funkcji f(x)=x2 − 1x jeśli k jest równe
A. k=−2 lub k=2
B. k=1 lub k=−1
C tylko dla k=2
D tylko dla k=−1
28 mar 21:22
Bogdan:
| | 2x2 − x2 + 1 | | x2 + 1 | |
y = 2x + k, a = 2, f'(x) = |
| = |
| , x≠0 |
| | x2 | | x2 | |
| | x2+1 | |
f'(x)=2 ⇒ |
| = 2 ⇒ x = −1 i y = f(−1) = 0 lub x = 1 i y = f(1) = 0 |
| | x2 | |
Dla (−1, 0): 0 = −2 + k ⇒ k = 2
Dla (1, 0): 0 = 2 + k ⇒ k = −2
28 mar 22:41
Jack:
Policzmy pochodną funkcji f(x) :
| | 2x*x − 1*(x2−1) | | 2x2−x2 + 1 | | x2+1 | | 1 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| = 1+ |
| |
| | x2 | | x2 | | x2 | | x2 | |
jeżeli prosta y=
ax+b jest styczna w punkcie x
0 do funkcji f(x) to
f'(x
0) = a, zatem a=2 bo y=
2x+k
f'(x
0) = 2
x
02 = 1
x
0 = 1 lub x
0 = −1
natomiast wartość funkcji w punkcie x
0:
| | x02−1 | |
y0 czyli f(x0) = |
| |
| | x0 | |
stąd nasza prosta ma równanie (korzystam ze wzoru y=a(x−x
0)+y
0):
podstawiając x
0 = − 1:
y = 2(x+1) + 0 = 2x + 2
natomiast dla x
0 = 1:
y = 2(x−1) + 0 = 2x − 2
zatem k = −2 lub k = 2
odp. A
28 mar 22:43
piotr: f'(x) = 2−(−1+x2)/x2
2−(−1+x2)/x2=2
⇒
x =−1 ∨ x=1
f(−1)=0, f(1)=0
y=2x+k
0 = 2*(−1)+k ∨ 0 = 2*(1)+k
⇒
k=2 lub k=−2
28 mar 22:43