Grupy
Zuzia : | | 13 | |
Dziewczeta stanowily |
| liczby uczniow |
| | 20 | |
W czasie zajec dziewczeta podzielono na 10 rownolicznych grup
Reszte stanowili chlopcy ktorych podzielono na 5 rownolicznych grup
czy liczniejszse sa grupy dziewczat czy chlopcow ?
| | 7 | |
czyli |
| wszystkich uczniow stanowili chlopcy |
| | 20 | |
| | 7 | | 7 | | 1 | | 7 | |
jesli |
| :5= |
| * |
| = |
| |
| | 20 | | 20 | | 5 | | 100 | |
czyli cos nie tak mi wychodzi
28 mar 20:55
Zuzia : | | 13 | | 13 | | 1 | | 13 | |
Natomiast jak |
| : 10= |
| * |
| = |
| = 0,065 |
| | 20 | | 20 | | 10 | | 200 | |
| | 7 | |
Przeciez nie moze wyjsc liczba |
| osoby w grupie |
| | 100 | |
28 mar 21:00
the foxi:
Czyli dziewczyny stanowiły 65% uczniów. Zostały one podzielone na 10 równych grup, czyli w
każdej było 6.5% uczniów.
Chłopców było w takim razie 35%, a jeśli zostali podzieleni na 5 równych grup − w każdej było
7% ogółu uczniów.
Chłopców dobrze policzyłeś, a co z dziewczętami?
28 mar 21:03
the foxi:
| | 7 | |
To nie jest |
| osoby, tylko ułamek określa stosunek liczności grupy do ogółu uczniów.  |
| | 100 | |
28 mar 21:03
Lech: | | 13 | | 13 | |
Liczba |
| to ulamek calosci x , czyli ilosc dziewczat = |
| *x |
| | 20 | | 20 | |
np jezeli x = 40 to ilosc dziewczat wynosi 26 .....
28 mar 21:05
Zuzia : Dziekuje . Wiem juz o co chodzi
28 mar 21:07
Janek191:
| 7 | | 7 | | 14 | |
| : 5 = |
| = |
| |
| 20 | | 100 | | 200 | |
Liczniejsze były grupy chłopców.
28 mar 21:08
Mila:
n− liczba wszystkich uczniów
| 13 | |
| *n− liczba dziewcząt |
| 20 | |
liczba uczniów musi być podzielna przez 20
| | 13 | |
| = |
| *n − liczebność grupy dziewczęcej |
| 10 | | 200 | |
| | 7 | |
| = |
| *n− liczebność grupy chłopców |
| 5 | | 100 | |
| 13 | | 14 | |
| < |
| bardziej liczna jest grupa chłopców |
| 200 | | 200 | |
28 mar 21:17
Zuzia: Jeszce raz dziekuje .
28 mar 21:23
Mila:
28 mar 21:25